Erinevad tassid erinevatele jookidele

Kohvisemu
04.07.2025
Sisuturundus
Foto: Kohvisemu

Sa võid arvata, et tassi valimine oma lemmikjoogi (olgu selleks kohv või tee) jaoks on lihtne. Seni, kuni see näeb kena välja on käes mugav, on kõik hästi, kas pole nii? Mitte päris. Müügil on mitmesuguseid erinevaid tasse, igaüks on loodud erineva joogi, maitseelamuse ja eelistuse jaoks.

Ükskõik, kas oled kohvisõber või naudid teed, erinevuste mõistmine on oluline – ja seega on ka eriti oluline leida oma joogi jaoks täiuslik tass. Uurime allpool lähemalt tasside imeliselt mitmekülgset maailma, et saaksid nautida parimat võimalikku kohvi- või tee-elamust.

Miks vajab iga jook erinevat tassi?

Igapäevase eseme nagu tassi puhul tekib kindlasti küsimus: miks ei või kasutada sama tassi kange musta kohvi, piimase latte või aromaatse tee jaoks? Tehniliselt võttes võid. Aga kas maitse saavutab oma täieliku potentsiaali? See on küsitav. Erinevatel jookidel on erinevad nõuded tassi suurusele, kujule ja materjalile – kõik need omadused rõhutavad joogi aroomi ja maitset. Näiteks: kui sa jood espressot suurest tassist, ei pruugi sa tähele panna selle kontsentreeritud maitsenüansse. Kui sa jood teed keraamilisest tassist, võid tunda imeliselt ehedaid maitseid. Need on vaid mõned näited sellest, kuidas õige tass võib su joogielamust täiendada. Vaatame lähemalt allpool erinevaid tasse, mis on mõeldud erinevatele jookidele – sedasi saad valida täiusliku variandi oma lemmikjoogi jaoks.

Kohvitassid: kuidas valida õige tass espresso, cappuccino ja latte jaoks

Kui sa naudid erinevaid kohvijooke – espresso, cappuccino, latte – on oluline arvestada sellega, et igaüks vajab erineva suuruse ja kujuga tassi. Ka tassi materjal mõjutab kohvi maitset. Kohvimaailmas soovitatakse kõige rohkem keraamikat ja klaasi, sest mõlemad neist säilitavad maitset ja soojust.

Keraamilised kohvitassid (eriti portselanist või kivikeraamikast) hoiavad suurepäraselt soojust, mistõttu on kohv kauem soe – see on eriti oluline selleks, et joogis saaksid vabaneda aroomiühendud ning saaksid nautida keerukaid maitsenüansse. Keraamika pole poorne, mistõttu ei saa jooki segada soovimatud maitsed ning kogu kohvielamus on puhas.

Klaasist kohvitassid on samuti suurepärased – eriti, kui need on topeltseinaga klaasist. Topeltsein tagab suurepärase soojusisolatsiooni, mistõttu on kohv kuum ning samas saad nautida joogi värve ja tekstuure. Klaas jätab samuti maitse neutraalseks, tagades, et joogi unikaalsed nüansid tulevad esile ilma ebameeldiva järelmaiguta.

Foto: Kohvisemu

Suuruse ja kuju osas on igale kohvijoogile eraldi juhised:

Espressotassid

Espressotassid on tavalistest kohvitassidest väiksemad. Üksiku espresso jaoks sobib ideaalselt 60–90 ml tass, topeltshoti jaoks võiksid valida 100–120 ml tassi. Väike suurus pole lihtsalt esteetika jaoks – sellel on kolm olulist eesmärki:

1. Espresso on kontsentreeritud jook ja seda juuakse tavaliselt kiiresti.

2. Väike tass hoiab kohvi kauem soojana, säilitades selle kvaliteeti.

3. Väike suurus aitab luua kauakestva crema – see on hea espresso tunnusmärk.

Ideaalne espressotass on muna- või tulbikujuline ning sellel on ümar paks äär, mis aitab crema kihti säilitada, rikastades ühtlasi aroomi.

Cappuccino tassid

Cappuccinod on piimapõhised joogid, mille jaoks on vaja pisut suuremat tassi – umbes 170–250 ml. See suurus jätab ruumi rikkaliku piimavahu jaoks, mis on oluline täiusliku lonksu jaoks. Parim kuju on selline, mis läheb ülespoole laiemaks ning millel on kitsas ümar põhi – sedasi ei teki üleliigseid mulle ning joogi peal olev crema kiht jääb kaunilt püsima.

Latte tassid

Latte tassid on cappuccino omadest veel suuremad – tüüpiliselt umbes 250 kuni 300 ml. Kui sa naudid klassikalist kuuma lattet, sobib väiksem variant, aga jää-latte jaoks vajad suuremat tassi, et sinna mahuks ka jää. Latte tassid lähevad laiemaks altpoolt üles, et toetada piimavahtu – selline tass on ideaalne ka latte-kunsti jaoks. Levinud on ka kõrged ja kitsad latte-klaasid – eriti just latte macchiato jaoks. Need on enamasti valmistatud läbipaistvast klaasist, et saaksid nautida kaunist kihilist jooki, seda nii välimuse kui ka maitse poolest.

Milline on ideaalne teetass?

Teesõbrad on sama kirglikud nagu kohvigurmaanid, seega on õige tassi valimine oluline aromaatse ja maitseka tee nautimiseks. Kaaluda võiksid järgnevaid omadusi:

Materjal

Parimad materjalid tee maitse ja aroomi säilitamiseks on mittepoorsed: keraamika, portselan või klaas.

* Portselanist teetassid on klassikaline valik. Need tassid ei võta külge eelmiste jookide maitseid või lõhnu ja hoiavad ka temperatuuri hästi.

* Topeltseinaga klaastassid on samuti head valikud. Ka sellised tassid on hea soojusisolatsiooniga, näitavad tee värvust ning lasevad sul nautida teelehtede ilu – sedasi saad nautida ka visuaalset kogemust.

Suurus ja kuju

Inimene peab tarbima märkimisväärse koguse vedelikku päevas. Kuna teed juuakse tavaliselt suuremas koguses, sobivad paremini suuremad tassid: 300, 400 või isegi 600 ml mahutavusega. Sa ei pea kartma, et tee jahtub maha, kui tass on valmistatud hea soojusisolatsiooniga materjalist nagu seda on topeltklaas, portselan või kivikeraamika. Kujud võivad olla mitmesugused: mõned teetassid on madalad ja laiad, teised aga kõrged ja kitsad. Kui tassi äär on lai, jahtub tee kiiremini, aga kõrge ja kitsas tass hoiab sooja kauem – need sobivad hästi siis, kui tahad teed nautida kauem.

Kas hea joogi jaoks vajad lihtsalt õiget tassi?

Nüüd, kus oled uudistanud erinevaid tasse, võib tunduda, et maitsva joogi jaoks vajad lihtsalt õige kuju, suuruse ja materjaliga tassi. Ehkki tass on oluline, on see vaid osa kogu valemist. Sama oluline on sinu tee või kohvi kvaliteet, sinu veekeetja või kohvimasin ning isegi see, kuidas sa jooki valmistad. Kui kõik need osad kokku panna, saad tõepoolest nautida täiuslikku kohvi või teed.

 

Sarnased artiklid